Διατροφή και Τριχόπτωση: Ποιες τροφές βοηθούν και ποιες όχι;

Τα τελευταία χρόνια η προσπάθεια αφύπνισης του κόσμου σε θέματα σχετικά με τη διατροφή καθώς και την υιοθέτηση περισσότερο ισορροπημένων διατροφικών συνηθειών έχει γίνει πολύ περισσότερο εντατική.

Σε αυτό έχει προφανώς συμβάλλει η σύνδεσή της – έμμεσα ή άμεσα, με ένα πλήθος παθήσεων.

Σήμερα καταδεικνύεται πλέον η σχέση των συνήθειων που υιοθετούμε στο φαγητό τόσο με την εμφάνιση όσο και με την υγεία των μαλλιών, καθώς η ελλιπής ή κακή διατροφή μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε ανεπανόρθωτη ζημιά.

Ο ενεργός μεταβολισμός των κυττάρων των τριχοθυλακίων έχει, εξαιτίας της μεγάλης κινητικότητας που παρουσιάζουν τα συγκεκριμένα κύτταρα, ανάγκη υψηλής παροχής τόσο σε θερμίδες όσο και σε θρεπτικά συστατικά.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που διατροφικές διαταραχές όπως η νευρική ανορεξία ή η βουλιμία έχουν τόσο αρνητική επίπτωση στην υγεία των μαλλιών.

Στις περιπτώσεις που η παραπάνω απαίτηση δεν ικανοποιείται για οποιονδήποτε λόγο, δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις τριχόπτωσης ή αλλαγής χρώσης.

Επιπλέον παρά το γεγονός ότι ο συνηθέστερος τύπος τριχόπτωσης – ανδρογενής αλωπεκία, έχει σε μεγάλο βαθμό κληρονομικές ρίζες, η διατροφή είναι δυνατόν να παίξει σημαντικό ρόλο ως προς την επιτάχυνση ή την επιβράδυνση της εξέλιξης της πάθησης.

Τι θα πρέπει να αποφύγω

Απλοί και Επεξεργασμένοι Υδατάνθρακες

Και στις δύο περιπτώσεις θρεπτικά συστατικά που μπορεί να έχει κανείς καταναλώσει δεν φτάνουν στον προορισμό τους καθώς ανακατευθύνονται προκειμένου να διευκολυνθεί η πέψη των παραπάνω τροφών.

Τέτοιες τροφές είναι το λευκό αλεύρι, το κέικ και τα μπισκότα.

Με τι να τους αντικαταστήσω:

Σύνθετοι υδατάνθρακες όπως τα φασόλια, το αλεύρι ολικής άλεσης ή οι μπανάνες, διευκολύνουν την πέψη οδηγώντας σε μεγαλύτερη απόδοση θρεπτικών ουσιών.

Τηγανιτά φαγητά

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί οδηγούν σε αύξηση της τεστοστερόνης κάτι το οποίο είναι πιθανό να έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερα επίπεδα DHT που σχετίζεται άμεσα με τον πλέον κοινό τύπο τριχόπτωσης την ανδρογενή αλωπεκία.

Υποκατάστατα της ζάχαρης

Συγκεκριμένα η ασπαρτάμη – χρησιμοποιείται ευρέως ως υποκατάστατο της ζάχαρης πέραν των άλλων έχει κατηγορηθεί ευθέως ότι προκαλεί εξασθένηση της τρίχας και τριχόπτωση.

Τι θα πρέπει να συμπεριλάβω στη διατροφή μου

Πρωτεΐνη

Η λήψη επαρκούς ποσότητας πρωτεΐνης είναι απαραίτητη για την υγεία και την ανάπτυξη των μαλλιών καθώς αποτελούνται κατά βάση από πρωτεΐνη. Επιπλέον πιθανή έλλειψη μπορεί να οδηγήσει αρκετά από αυτά από τη φάση της ανάπτυξης στη φάση της ανάπαυσης κατά την οποία εξασθενούν και πέφτουν.

Σίδηρος

Η ανεπάρκεια σε σίδηρο είναι μία από τις κύριες διατροφικές αιτίες που οδηγούς σε τριχόπτωση. Βασική πηγή σιδήρου είναι το κρέας και τα ψάρια καθώς και κάποια λαχανικά όπως το σπανάκι, τα δημητριακά και τα άσπρα φασόλια.

Τροφές πλούσιες σε λιπαρά οξέα ειδικότερα Ω3

Λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος και η σαρδέλα είναι πλούσιες πηγές λιπαρών οξέων μαζί με τα καρύδια και τα αμύγδαλα.

Βιταμίνες Β6 και Β12

Η πρόσληψη της βιταμίνης Β6 μπορεί να γίνει μέσα από τις μπανάνες, τις πατάτες και το σπανάκι, ενώ της Β12 από το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Φολικό οξύ

Πηγές φολικού οξέος είναι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά – ιδιαίτερα τα εσπεριδοειδή και οι ντομάτες. Η πρόσληψη μπορεί επίσης να γίνει μέσα από προϊόντα ολικής άλεσης, εμπλουτισμένα δημητριακά, φακές και φασόλια.

This site is registered on wpml.org as a development site.