Τριχοσκόπηση: Το πρώτο βήμα όταν διαπιστωθεί η τριχόπτωση

Ο εντοπισμός της τριχόπτωσης είναι ένα ζήτημα που καλείται ο ενδιαφερόμενος να αντιμετωπίσει άμεσα με τον κατάλληλο επιστημονικό τρόπο.

Η ενδεδειγμένη μέθοδος είναι η τριχοσκόπηση. Πρόκειται για τη μοναδική επιστημονική διαδικασία που αφορά τη διάγνωση των παθήσεων του τριχωτού της κεφαλής.

Η τριχοσκόπηση είναι η δερματοσκόπηση των τριχών και του τριχωτού του κεφαλής με τη χρήση δερματοσκοπίου ή βιντεομικροσκοπίου πολωμένου φωτός.

Με τον τρόπο αυτό ο γιατρός έχει τη δυνατότητα να παρατηρήσει με λεπτομερή τρόπο την απώλεια θυλακικών στομίων, τις μικροφλύκταινες ή/και τις πολύδυμες τρίχες, από τουλάχιστον έξι τρίχες και άνω.

Αν δεν μπορεί να παρατηρηθεί απώλεια θυλακικών στομίων στην περιοχή της τριχόπτωσης, τότε η διάγνωση που προκύπτει είναι η μη-ουλωτική αλωπεκία.

Στην κατηγορία της μη-ουλωτικής αλωπεκίας, η γυροειδής αλωπεκία συναντάται συχνότερα και θα πρέπει να λαμβάνεται κατά κύριο λόγο υπόψιν στη διαφορική διάγνωση.

Στην περίπτωση αυτή, τα πρώτα σημεία ελέγχου είναι οι κίτρινες κουκκίδες, οι μαύρες κουκκίδες ή οι σπασμένες τρίχες.

Το κατ’ εξοχήν χαρακτηριστικό της ανδρογενετικής αλωπεκίας και της τριχοφυτίας είναι η ανομοιότητα στη διάμετρο των τριχών (≥20%) και οι μικρές σπασμένες τρίχες σε σχήμα κόμματος (comma hairs) αντίστοιχα.

Στη διαδικασία της τριχοσκόπησης καταγράφονται:

  • Ο αριθμός των τριχοθυλακίων και ο αριθμός τριχών.
  • Ο αριθμός των μονών τριχοθυλακίων και οι βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία γύρω από τα τριχοθυλάκια.
  • Το πάχος της τρίχας, αλλά και οι βλάβες στο στέλεχος, στη ρίζα της τρίχας και στο δέρμα.

Τα στοιχεία που συλλέγει ο δερματολόγος συμβάλουν καθοριστικά στον εντοπισμό των αιτιών της τριχόπτωσης και βοηθούν στη θεραπεία που πρέπει να ακολουθήσει ο ενδιαφερόμενος.

Η τριχοσκόπηση είναι απαραίτητη καθώς το πλήθος και η διαφορετικότητα των παραγόντων που προκαλούν την τριχόπτωση, την κάνουν αναγκαία για τη διάγνωση που θα οδηγήσει στη συνέχεια στην κατάλληλη θεραπεία.

Με την τριχοσκόπηση ο ενδιαφερόμενος μπορεί να αποφύγει σε πολλές περιπτώσεις τη βιοψία δέρματος που – μπορεί να – είναι απαραίτητη για την ακριβή διάγνωση του προβλήματος. Εκτός όμως από τη διάγνωση μπορεί να είναι χρήσιμο εργαλείο στην παρακολούθηση των αποτελεσμάτων της θεραπείας οποιασδήποτε μορφής ακολουθήσει κάποιος.

Χρησιμεύει όμως και σ’ ένα άλλο επίπεδο καθώς μπορεί να λειτουργήσει ως μέτρο σύγκρισης και εκτίμησης της αποτελεσματικότητας ή όχι της θεραπείας που εφαρμόζεται στα μαλλιά. Δηλαδή, στην περίπτωση που χρησιμοποιηθεί η τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών FUE, μπορεί να γίνει τριχοσκόπηση στη δέκτρια και στη δότρια περιοχή, έτσι ώστε να είναι εφικτό να καταμετρηθούν και τα τριχοθυλάκια που μεταφέρθηκαν από τη μία περιοχή στην άλλη και να διαπιστωθεί εάν και σε ποιο βαθμό υπήρξαν απώλειες τριχοθηλακίων. Πρόκειται για μία εξέταση ακίνδυνη, ανώδυνη και που μπορεί να επαναλαμβάνεται κάθε 3μηνο ή 6μηνο στο ιατρείο.

Είναι σαφές ότι η μελέτη του τριχωτού της κεφαλής πριν την εφαρμογή οποιασδήποτε θεραπείας είναι απαραίτητη για να διαπιστωθεί η έκταση του προβλήματος και η κατάλληλη θεραπεία που πρέπει να γίνει.

Η τριχοσκόπηση επίσης βοηθάει στη διατήρηση ενός ηλεκτρονικού φακέλου που μπορεί να χρησιμοποιείται ανά πάσα στιγμή έτσι ώστε τόσο ο γιατρός όσο και ο ενδιαφερόμενος να έχουν σαφή εικόνα για την εξέλιξη της τριχόπτωσης και το βαθμό απόδοσης της θεραπείας που ακολουθεί.

This site is registered on wpml.org as a development site.