'Διατροφή και Τριχόπτωση: Τι πρέπει να προσέξει ένας χορτοφάγος;' featured image

Η χορτοφαγία (στις διάφορες μορφές της) αποκτά στις μέρες μας ολοένα και μεγαλύτερο γόνιμο έδαφος, καθώς ακόμα και στη χώρας μας προτάσσονται τα πλεονεκτήματά της έναντι στην πρότερη επικρατούσα άποψη που την συνέδεε με παλαιότερες μνήμες που παρέπεμπαν σε φτώχεια και ασιτία.

Είναι, ωστόσο, δεδομένο ότι μία διατροφή η οποία στερείται σε άλλες περιπτώσεις περισσότερο και σε άλλες λιγότερο διατροφικών επιλογών, είναι δυνατόν να οδηγήσει σε ελλείψεις κάποιων βασικών διατροφικών στοιχείων απαιτώντας ιδιαίτερη προσοχή ως προς το διαιτολόγιο προκειμένου να επιτευκτεί η απαραίτητη ισορροπία.

Μπορεί μια διατροφή η οποία αποκλείει κάθε τροφή ζωικής προέλευσης να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών;

Οι σύγχρονες έρευνες συνδέουν άμεσα την υγεία και την εμφάνιση των μαλλιών με τη διατροφή την οποία ακολουθούμε.

Υπάρχουν ωστόσο περιπτώσεις έλλειψης κάποιων διατροφικών στοιχείων που οδηγούν σε απώλεια μαλλιών;

Και αν η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι θετική μία χορτοφαγική διατροφή, ιδιαίτερα αν αποκλείει όλες τις τροφές ζωικής προέλευσης, ευνοεί τις παραπάνω ελλείψεις;

Απαντώντας στο πρώτο ερώτημα θα πρέπει καταρχάς να λάβουμε υπόψη μας ότι όπως και τα νύχια, έτσι και τα μαλλιά αποτελούνται κυρίως από πρωτεΐνη από την οποία χρειάζονται επαρκή ποσότητα προκειμένου να αναπτυχθούν.

Αποτέλεσμα της έλλειψης της είναι η αύξηση του κινδύνου ένας μεγάλος αριθμός να μπει στο στάδιο κατά το οποίο σταματάνε να αναπτύσσονται οδηγώντας τελικά σε τριχόπτωση.

Φαίνεται επίσης ότι η έλλειψη επαρκούς πρόσληψης σιδήρου, ψευδάργυρου και βιταμίνης Β-12 μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών.

Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ότι ένα διατροφικό πρότυπο που βασίζεται αποκλειστικά σε τροφές που έχουν φυτική προέλευση μπορεί να προσφέρει επάρκεια σε κάθε ένα από τα παραπάνω στοιχεία τα οποία σχετίζονται με την υγεία των μαλλιών.

Χρειάζεται ωστόσο προσεκτικός σχεδιασμός καθώς μία τέτοιου είδους διατροφή παρουσιάζει αυξημένες ανάγκες σε πρωτεΐνη, ψευδάργυρο, σίδηρο και βιταμίνη Β-12 καθώς είναι πολύ πιο εύκολο να οδηγήσει σε ελλείψεις σε αυτά.

Σε μία τέτοια περίπτωση ο κίνδυνος απώλειας μαλλιών είναι σαφώς υπαρκτός.

Τι πρέπει να προσέξει ένας χορτοφάγος στη διατροφή του προκειμένου να διασφαλίσει την επαρκή πρόσληψη των παραπάνω στοιχείων;

  • Πρωτεΐνη

Η πρόσληψη ικανοποιητικής ποσότητας πρωτεΐνης μπορεί να επιτευκτεί μέσω του συνδυασμού οσπρίων με δημητριακά.

Ο παραπάνω συνδυασμός τροφών κρίνεται απαραίτητος προκειμένου να αντισταθμίσει κανείς την χαμηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη που παρέχουν τα όσπρια εξαιτίας της έλλειψης κάποιων αμινοξέων, πολλά από τα οποία συναντά κανείς στα δημητριακά.

Άλλες καλές πηγές πρωτεΐνης είναι οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και η σόγια, αν και η υπερκατανάλωση της τελευταίας θα πρέπει να αποφεύγεται από άτομα που έχουν τάση για υποθυρεοειδισμό.

  • Σίδηρος

Η ανεπάρκεια σε σίδηρο δεν είναι σπάνια για άτομα τα οποία έχουν αποκλείσει τις τροφές ζωικής προέλευσης από τη διατροφή τους.

Με δεδομένο ότι η απορρόφηση του σιδήρου από πηγές φυτικής προέλευσης είναι μικρή, θα πρέπει να προβλέπεται ο συνδυασμός των παραπάνω τροφών με τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.

  • Ψευδάργυρος

Καθώς κάποιες από τις πλουσιότερες πηγές ψευδαργύρου αποκλείονται σε ένα καθαρά χορτοφαγικό διαιτολόγιο είναι πιθανό να μην καλύπτεται η απαραίτητη ποσότητα πρόσληψης.

Πηγές ψευδαργύρου κατάλληλες για χορτοφάγους είναι τα φασόλια, οι σπόροι και οι ξηροί καρποί, όπως και τα εμπλουτισμένα δημητριακά.

  • Βιταμίνη B-12

Η επαρκής πρόσληψη της συγκεκριμένης βιταμίνης είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα μίας αυστηρά χορτοφαγικής διατροφής καθώς απαντάται κατά βάση σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

Καλές πηγές μπορούν να θεωρηθούν το γάλα σόγιας και τα εμπλουτισμένα δημητριακά ακόμα και αυτές ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι μπορούν να προσφέρουν επάρκεια.