10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την αλωπεκία:
Η αλωπεκία περιλαμβάνει την διαταραχή στην τριχοφυΐα ειδικά του τριχωτού της κεφαλής και μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία τόσο σε άντρες όσο και γυναίκες. Τι πρέπει να γνωρίζετε για την αλωπεκία; Ιδού:
1. Η αλωπεκία δεν περιορίζεται μόνο στο κεφάλι: Η τριχόπτωση χαρακτηρίζεται από αραίωση των τριχών τόσο στο κεφάλι όσο και στο σώμα εξαιτίας της κακής λειτουργίας των τριχοθυλακίων. Η απώλεια τριχών είναι φτάνει κατά μέσο όρο μέχρι τις 100 τρίχες ανά μέρα. Μεγαλύτερο απώλεια τριχών από αυτή, οδηγεί σε εμφάνιση της αλωπεκίας.
2. Η αλωπεκία μπορεί να οφείλεται σε πολλά διαφορετικά αίτια: Η αλωπεκία δεν είναι μόνο κληρονομική όπως πολλοί νομίζουν. Τα αίτια της αλωπεκίας είναι πολλά και διαφορετικά και περιλαμβάνουν πέραν της κληρονομικότητας και ορμονικές διαταραχές (εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση, μέση ηλικία), λοιμώξεις και φλεγμονές, κακή διατροφή και ιατρικά προβλήματα όπως ο διαβήτης. Ταυτόχρονα, η φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείτε, μπορεί να ευθύνεται για την αδυναμία της τρίχας ενώ η αλωπεκία μπορεί να είναι προσωρινή ή μόνιμη. Αυτή που επηρεάζει περισσότερο την ψυχική υγεία είναι η μόνιμη.
3. Η αλωπεκία χωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες: Ουλωτική Αλωπεκία και
Μη Ουλωτική Αλωπεκία. Κάθε μία από τις δύο βασικές κατηγορίες περιλαμβάνει υποκατηγορίες, άλλες πιο συχνές κι άλλες πιο σπάνιες.
4. Η ουλωτική αλωπεκία περιλαμβάνει την καταστροφή των τριχοθυλακίων και είναι μόνιμη κατάσταση. και ως αποτέλεσμα δημιουργείται μόνιμη αλωπεκία. Τα αίτια της ουλωτικής αλωπεκίας αφορούν την κληρονομικότητα, φλεγμονές, δερματοπάθειες και νεοπλασίες.Η ουλωτική αλωπεκία με τη σειρά της, διακρίνεται σε δύο μορφές, την πρωτογενή και την δευτερογενή ουλωτική αλωπεκία. Στην πρωτογενή, η επίδραση της φλεγμονής αφορά μόνο στα τριχοθυλάκια ενώ στην δευτερογενή έχουμε μεγαλύτερο εύρος της αλωπεκίας και εξαρτάται από παράγοντες εξωτερικούς όπως είναι μολύνσεις, εγκαύματα ή ακτινοβολία.
5. Η μη ουλωτική αλωπεκία διακρίνεται σε πολλές κατηγορίες ενώ οι κυριότερες είναι: Ανδρογενετική (εμφανίζεται κυρίως στο τριχωτό της κεφαλής), φυσιολογική (τριχόπτωση που περιορίζεται μέχρι 100 τρίχες την μέρα ή εποχική τριχόπτωση), γυροειδής (υπάρχουν κενές περιοχές ανά διαστήματα), διάχυτη (ομοιόμορφη και γενικευμένη μείωση που επαναλαμβάνεται ή είναι χρόνια) και τραυματική αλωπεκία (εξαιτίας εγκαύματος ή ακτινοβολίας).
6. Η πιο συχνή αλωπεκία είναι η ανδρογενετική και αφορά πάνω από το 90% των περιπτώσεων αλωπεκίας και βασικότερη αιτία εμφάνισής της αποτελεί η κληρονομικότητα που επιταχύνει την δράση των ανδρικών ορμονών στα τριχοθυλάκια. Η μόνη οριστική λύση για την καταπολέμηση της ανδρογενετικής αλωπεκίας είναι η μεταμόσχευση και εμφύτευση μαλλιών.
7. Η πιο σπάνια είναι η γυροειδής αλωπεκία που απαντάται στο 1% σε άντρες και γυναίκες και εξαρτάται από ανοσολογικά ή ψυχολογικά αίτια. Και μπορεί να εμφανιστεί με κενά στην τριχοφυΐα είτε στο κεφάλι, είτε στο σώμα, είτε και στο πρόσωπο (φρύδια, βλέφαρα).
8. Η διάχυτη αλωπεκία αποτελεί χαρακτηριστικό της σημερινής εποχής που το στρες και η ψυχολογική ανισορροπία κυριαρχούν. Πρόκειται για την τριχόπτωση που εμφανίζεται περιοδικά και επηρεάζεται από ψυχολογικά αίτια, έντονο άγχος, συναισθηματικό τραύμα αλλά και από αλλαγές στον τρόπο ζωής όπως κακή διατροφή, φαρμακευτική αγωγή. Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, η διάχυτη αλωπεκία μπορεί να οδηγήσει σε ανδρογενετική αλωπεκία ενώ είναι σημαντικό για να βρεθεί το παθολογικό αίτιο της διάχυτης αλωπεκίας και να αντιμετωπιστεί έγκαιρα.
9. Η αλωπεκία δεν αφορά μόνο τους άντρες: Η αλωπεκία αφορά εξίσου άνδρες και γυναίκες σε διαφορετικά στάδια της ζωής τους. Στους άνδρες, η ανδρογενετική αλωπεκία εμφανίζεται κυρίως στην κροταφική, βρεγματική και μετωπιαία περιοχή ενώ στις γυναίκες η ανδρογενετική αλωπεκία εμφανίζεται γενικά και όχι σε ειδικά σημεία και επηρεάζεται και από τις ορμονικές μεταβολές που πλήττουν κυρίως τις γυναίκες σε διάφορες φάσεις της ζωής τους όπως η εγκυμοσύνη ή η εμμηνόπαυση.
10. Η αντιμετώπιση της αλωπεκίας πρέπει να είναι εξειδικευμένη: Ο στόχος της αντιμετώπισης της αλωπεκίας είναι διπλός και αφορά τόσο στην κάλυψη των περιοχών που έχουν αραίωση όσο και στην ενεργοποίηση και δημιουργία νέων τριχοθυλακίων. Ανάλογα με τον τύπο & το μέγεθος του προβλήματος, η αντιμετώπιση μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, μεταμόσχευση μαλλιών, αλλαγή στον τρόπο ζωής, συγκεκριμένη διατροφή. Στις περιπτώσεις που η αλωπεκία είναι μόνιμη και μη αναστρέψιμη, προτείνεται η λύση της μεταμόσχευση μαλλιών που πρέπει να γίνεται μόνο από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό.
Συμπληρώστε την πιο κάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για να κλείσουμε ένα εντελώς δωρεάν διαγνωστικό ραντεβού για εξέταση. Η διάγνωση γίνετε από τον Δρ. Ιωάννη Παπαγγελόπουλο (MD, PhD).
Είναι πολύ εύκολο κάποιος να εξάγει λανθασμένα συμπεράσματα σε σχέση με κάποιο θέμα που βρίσκεται στη σφαίρα του ενδιαφέροντος του. Αυτό είναι κάτι το οποίο είναι δυνατόν να οφείλεται σε
Η ανδρρογενετική αλωπεκία αποτελεί το πλέον διαδεδομένο είδος ανδρικής τριχόπτωσης και έναν από τους πλέον διαδεδομένους στις γυναίκες. Αν και από πολλούς θεωρείται ως αποτέλεσμα της γήρανσης, στην πραγματικότητα η