Τριχόπτωση και αυτοάνοσα νοσήματα
Τα αυτοάνοσα νοσήματα παρουσιάζονται όταν το αμυντικό σύστημα του οργανισμού μας αδυνατεί να ξεχωρίσει τους εξωτερικούς εισβολείς από τα φυσιολογικά υγιή κύτταρα με αποτέλεσμα να στρέφεται ενάντια στον ίδιο τον οργανισμό.
Οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό δεν έχουν ξεκαθαριστεί μέχρι σήμερα. Υπάρχουν ωστόσο διάφορες θεωρίες οι κυριότερες από τις οποίες ενοχοποιούν βακτήρια ή ιούς, φάρμακα, χημικούς ή περιβαλλοντικούς ερεθισμούς.
Πως σχετίζονται τα αυτοάνοσα νοσήματα με την τριχόπτωση;-
Ανάλογα με τον τύπο του ένα αυτοάνοσο νόσημα είναι δυνατόν να επηρεάσει έναν ή παραπάνω ιστούς του οργανισμού.
Η απώλεια μαλλιών είναι ένα πιθανό σύμπτωμα για αρκετά νοσήματα αυτού του είδους, ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες τριχόπτωση και αυτοάνοσο νόσημα συνδέονται με περισσότερο εμφανή τρόπο. Επιπλέον η διάγνωση μίας αυτοάνοσης ασθένειας ενισχύει την πιθανότητα εμφάνισης μίας δεύτερης που μπορεί να σχετίζεται με την απώλεια μαλλιών με περισσότερο άμεσο ή έμμεσο τρόπο.
Ποια είναι τα κυριότερα αυτοάνοσα νοσήματα που σχετίζονται με την τριχόπτωση;-
Γυροειδής Αλωπεκία
Στη γυροειδή αλωπεκία συναντάμε την άμεση σχέση της αυτοάνοσης συνθήκης με την τριχόπτωση καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα στρέφεται απευθείας ενάντια στα τριχοθυλάκια διακόπτοντας την ανάπτυξη των μαλλιών.
Η γυροειδής αλωπεκία απαντάει συνήθως σε άτομα μικρότερα των 20 ετών ωστόσο δεν αποκλείεται να την εμφανίσει κανείς σε οποιαδήποτε ηλικία και χαρακτηρίζεται από περιοχές απώλειας μαλλιών που μοιάζουν με μπαλώματα. Σε σπάνιες περιπτώσεις είναι δυνατόν η απώλεια τριχοφυΐας να επεκτείνεται στο πρόσωπο και το σώμα.
Η καταστροφή των τριχοθυλακίων δεν είναι απαραίτητο ότι είναι μόνιμη. Έτσι είναι πιθανό τα μαλλιά να ξαναφυτρώσουν ακόμα και μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα. Η παραπάνω πιθανότητα ωστόσο μειώνεται αισθητά στις περιπτώσεις κατά τις οποίες υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, άλλο αυτοάνοσο νόσημα, τάση για αλλεργίες ή η απώλεια μαλλιών είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη.
Λύκος
Η ασθένεια επιδρά σε πολλά διαφορετικά συστήματα και όργανα του σώματος προκαλώντας μία ποικιλία συμπτωμάτων.
Η τριχόπτωση μπορεί να προκύψει είτε ως παρενέργεια της ασθένειας είτε ως αποτέλεσμα την φαρμακευτικής αγωγής για την αντιμετώπισή της.
Στην πρώτη περίπτωση το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους θύλακες της τρίχας καταστρέφοντάς τους.
Στη δεύτερη περίπτωση η τριχοφυΐα μπορεί να επανέλθει με το τέλος της αγωγής. Σε αυτή την περίπτωση ωστόσο είναι πιθανό να χρειαστεί κανείς να περιμένει μέχρι η ασθένεια να είναι υπό έλεγχο προτού αντιμετωπίσει το θέμα της τριχόπτωσης.
Αν η απώλεια μαλλιών έρχεται ως αποτέλεσμα της ασθένειας το κλειδί για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της βρίσκεται στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία η οποία σε μία τέτοια περίπτωση αποσκοπεί στον έλεγχο της ασθένειας.
Σε σπάνιες περιπτώσεις η απώλεια μαλλιών είναι δυνατόν να επεκταθεί και σε άλλα μέρη του σώματος ή του προσώπου.
Hashimoto
Πρόκειται για αυτοάνοσο νόσημα κατά το οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο θυρεοειδή αδένα οδηγώντας στην υπολειτουργία του.
Η απώλεια μαλλιών σε ασθενείς με Hashimoto μπορεί να δημιουργηθεί για διάφορους λόγους. Εξαιτίας αυτού δεν είναι βέβαιο ότι η φαρμακευτική αγωγή είναι ικανή να αντιμετωπίσει το θέμα της τριχόπτωσης σε όλες τις περιπτώσεις.
Οι κυριότεροι λόγοι τριχόπτωσης σε ασθενείς με Hashimoto είναι οι παρακάτω.
Αναστολή της δράσης των θυροειδικών ορμονών στους θύλακες της τρίχας
Σε περιπτώσεις υψηλής φλεγμονής τα φλεγμονώδη κύτταρα είναι δυνατόν να επηρεάσουν τη δράση των θυροειδικών ορμονών στα κύτταρα των θυλάκων της τρίχας με αρνητικές συνέπειες για την υγεία τους.
Αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης στις γυναίκες
Αποτελεί το συνηθέστερο αίτιο τριχόπτωσης σε γυναίκες με Hashimoto καθώς η αυξημένη τεστοστερόνη συνδέεται με την αραίωση και την απώλεια μαλλιών. Η αύξηση της τεστοστερόνης στις περισσότερες περιπτώσεις προκαλείται από τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης εξαιτίας της κακής διατροφής και του καθιστικού τρόπου ζωής.
Ελλιπής θρέψη των τριχοθυλακίων εξαιτίας κακής ροής αίματος στο τριχωτό της κεφαλής
Πρόκειται για συχνή αιτία τριχόπτωσης σε ασθενείς με Hashimoto. Η κακή κυκλοφορία εμποδίζει την απαραίτητη παροχή θρεπτικών συστατικών στα τριχοθυλάκια με αποτέλεσμα την απώλεια μαλλιών.