Οι σύγχρονες έρευνες συνδέουν άμεσα την υγεία και την εμφάνιση των μαλλιών με τη διατροφή την οποία ακολουθούμε.
Υπάρχουν ωστόσο περιπτώσεις έλλειψης κάποιων διατροφικών στοιχείων που οδηγούν σε απώλεια μαλλιών;
Και αν η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι θετική μία χορτοφαγική διατροφή, ιδιαίτερα αν αποκλείει όλες τις τροφές ζωικής προέλευσης, ευνοεί τις παραπάνω ελλείψεις;
Απαντώντας στο πρώτο ερώτημα θα πρέπει καταρχάς να λάβουμε υπόψη μας ότι όπως και τα νύχια, έτσι και τα μαλλιά αποτελούνται κυρίως από πρωτεΐνη από την οποία χρειάζονται επαρκή ποσότητα προκειμένου να αναπτυχθούν.
Αποτέλεσμα της έλλειψης της είναι η αύξηση του κινδύνου ένας μεγάλος αριθμός να μπει στο στάδιο κατά το οποίο σταματάνε να αναπτύσσονται οδηγώντας τελικά σε τριχόπτωση.
Φαίνεται επίσης ότι η έλλειψη επαρκούς πρόσληψης σιδήρου, ψευδάργυρου και βιταμίνης Β-12 μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών.
Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ότι ένα διατροφικό πρότυπο που βασίζεται αποκλειστικά σε τροφές που έχουν φυτική προέλευση μπορεί να προσφέρει επάρκεια σε κάθε ένα από τα παραπάνω στοιχεία τα οποία σχετίζονται με την υγεία των μαλλιών.
Χρειάζεται ωστόσο προσεκτικός σχεδιασμός καθώς μία τέτοιου είδους διατροφή παρουσιάζει αυξημένες ανάγκες σε πρωτεΐνη, ψευδάργυρο, σίδηρο και βιταμίνη Β-12 καθώς είναι πολύ πιο εύκολο να οδηγήσει σε ελλείψεις σε αυτά.
Σε μία τέτοια περίπτωση ο κίνδυνος απώλειας μαλλιών είναι σαφώς υπαρκτός.