Logo

Scroll to top
ΑΡΧΙΚΗ|

Η συνέντευξη του δερματολόγου δερματοχειρουργού Δρ. Ιωάννη Παπαγγελόπουλου στο oneman.gr

Η συνέντευξη του δερματολόγου δερματοχειρουργού Δρ. Ιωάννη Παπαγγελόπουλου στο oneman.gr

Ο δερματολόγος – δερματοχειρουργός Δρ. Ιωάννης Παπαγγελόπουλος είναι ένας από τους εμπειρότερους γιατρούς που ασχολούνται με θεραπείες και πρωτοποριακές τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών.

Έχοντας πολύχρονη εμπειρία, εξειδικευμένες σπουδές και στο πλάι του μια σπουδαία επιστημονική ομάδα ιατρών και νοσηλευτών πρωταγωνιστεί εδώ και χρόνια σε όλες τις τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών έχοντας πραγματοποιήσει χιλιάδες επεμβάσεις.

Γι’ αυτό και η πρώτη εξειδικευμένη κλινική μεταμόσχευσης μαλλιών HAIR TRANSPLANT που ίδρυσε βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων αντίστοιχων κέντρων της Ευρώπης.

Κύριο χαρακτηριστικό της ομάδας των ιατρών του Ιατρικού Κέντρου Μεταμόσχευσης HAIR TRANSPLANT όπως μας εξηγεί ο Δρ. Ι. Παπαγγελόπουλος «είναι η τεχνογνωσία της χειρουργικής αποκατάστασης των μαλλιών, η ειλικρινής εκτίμηση σ’ ότι αφορά τις επιλογές αντιμετώπισης του προβλήματος που έχει ένας ασθενής και η έντονη αισθητική κρίση κατά την εκτέλεση της μεταμόσχευσης μαλλιών».

Εκείνο που μπορεί να δει ο επισκέπτης στις Εξειδικευμένες Κλινικές Μεταμόσχευσης και Αποκατάστασης Μαλλιών, HAIR TRANSPLANT, στην Ελλάδα αλλά και στις Ευρωπαϊκές πόλεις που έχει παραρτήματα, είναι ο άρτιος εξοπλισμός καθώς και το γεγονός ότι κάθε μεταμόσχευση πραγματοποιείται μονό από εξειδικευμένους χειρουργούς όπως είναι ο δερματοχειρουργός, ο πλαστικός χειρουργός, ο αναισθησιολόγος και φυσικά μαζί τους βρίσκονται νοσηλευτές. Και όλοι μαζί συμπράττουν ώστε μια δύσκολη τεχνικά επέμβαση να είναι ανώδυνη και επιτυχημένη.

Δρ. Παπαγγελόπουλε, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα παρατηρούμε αύξηση στις επεμβάσεις μεταμόσχευσης μαλλιών. Ποιοι είναι οι λόγοι που οδηγούν κάποιους στην επιλογή αυτή;

Πράγματι η εικόνα που έχουμε είναι ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των Ελλήνων που επιθυμούν να ανανεώσουν την εμφάνισή τους εφαρμόζοντας κάποιου είδους τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών ή κάνοντας μια θεραπεία.

Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί λόγοι που κάποιος αποφασίζει να κάνει μεταμόσχευση μαλλιών. Οι κυριότεροι λόγοι έχουν να κάνουν με την εμφάνιση μιας γυναίκας ή ενός άνδρα. Οι άνδρες πλέον δεν αντιμετωπίζουν το θέμα όπως παλαιότερα. Όπως δεν είναι ταμπού ένας άνδρας να βάφει τα μαλλιά του, πλέον δεν είναι ταμπού και να επιλέγει μία από τις τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών για να φροντίσει την εμφάνισή του.

Υπάρχουν βέβαια και ψυχολογικοί λόγοι. Νέοι άνδρες ή γυναίκες για μια σειρά από λόγους χάνουν τα μαλλιά τους και αυτό δημιουργεί προβλήματα στην ψυχολογία τους. Βλέπουν τους φίλους τους με πυκνά μαλλιά και σε κάποιες περιπτώσεις αισθάνονται μειονεκτικά.

Νομίζω όμως ότι ο βασικότερος λόγος που κάνει εύκολη την απόφαση είναι το γεγονός ότι η λύση στην τριχόπτωση μέσω μιας μεταμόσχευσης μαλλιών είναι πλέον προσιτή από οικονομική άποψη.

Η συνεργασία σας με πολλά νοσοκομεία τι είδους εμπειρίες σας προσέφεραν στον τομέα της μεταμόσχευσης μαλλιών;

Έχοντας αποκτήσει πλούσια κλινική εμπειρία από την καθημερινή επαφή με σύνθετα δερματολογικά προβλήματα, σε μεγάλα νοσοκομεία όπως το Θεραπευτήριο ΥΓΕΙΑ στο οποίο είμαι υπεύθυνος του τμήματος Χειρουργικής Αποκατάστασης Αλωπεκιών (μεταμόσχευσης μαλλιών), το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν του οποίου παραμένω εξωτερικός συνεργάτης και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ανδρέας Συγγρός του οποίου είμαι επιστημονικός συνεργάτης, έχω καταφέρει να αποκτήσω ένα ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο γνώσεων και τριβής.

Η εμπειρία κατακτήθηκε θα έλεγα με τον χρόνο. Με την εξειδίκευση στην αισθητική και στην επεμβατική δερματολογία αλλά και στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας, του τοπικού πάχους, της χαλάρωσης πανάδων και φυσικά της τριχόπτωσης και της τριχοφυΐας. Όλα αυτά συνδέονται μεταξύ τους.

Πιστεύετε ότι υπάρχει ιδανική τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών;

Δύο είναι οι τεχνικές που έχουν αναπτυχθεί διεθνώς. Η FUE είναι η δημοφιλέστερη τεχνική τα τελευταία χρόνια. Με την τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών FUE κάθε τριχοθυλάκιο λαμβάνεται μεμονωμένα από διαφορετικά, διάσπαρτα σημεία της δότριας περιοχής. Τα βασικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης μεθόδου είναι τα εξής:

  • Είναι ελάχιστα επεμβατική τεχνική για την εμφύτευση των μαλλιών.
  • Πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία ενώ ο πόνος είναι ελάχιστος έως καθόλου κατά τη διάρκεια της εμφύτευσης.
  • Αποφεύγει τις μόνιμες ουλές μετά την εμφύτευση στη δότρια περιοχή.
  • Έχει καταπληκτικά αποτελέσματα ως προς το χρόνο ανάρρωσης μετά τη διαδικασία εμφύτευσης, καθώς με αυτή τη μέθοδο δεν γίνονται ράμματα.

Να πούμε επίσης ότι η τεχνική μεταμόσχευση μαλλιών FUE είναι εξίσου κατάλληλη για μικρές επεμβάσεις όπως στην περιοχή των φρυδιών ή μεγάλες επεμβάσεις στο τριχωτό της κεφαλής, χωρίς τη δημιουργία ουλής.

Η άλλη μέθοδος είναι η Strip. Με αυτή γίνεται λήψη τριχοθυλακίων από το πίσω και πλάγιο τμήμα του κεφαλιού που στη συνέχεια τοποθετούνται στη λήπτρια περιοχή. Εμείς έχουμε εξελίξει αυτή τη μέθοδο με την τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών Micro strip. Την εφαρμόσαμε για πρώτη φορά από το 2007. Η Micro strip εφαρμόζεται σε υποψηφίους προς μεταμόσχευση μαλλιών που είναι αδύνατη η λήψη μοσχευμάτων με την κλασική strip λόγω έλλειψης ελαστικότητας της δότριας περιοχής αλλά και σε περιπτώσεις πολύ μικρής δότριας περιοχής. Το μέγεθος των τεμαχιδίων
που λαμβάνεται με τη μέθοδο μεταμόσχευσης μαλλιών microstrip δεν ξεπερνά τα 2,5 με 3 cm και δεν αφήνει κανένα σημάδι ουλής. Προϋπόθεση για να επιτευχθεί ο στόχος είναι να πραγματοποιηθεί από εξειδικευμένο δερματοχειρουργό.

Τι μπορεί να κάνει κάποιος που επιθυμεί να υποβληθεί σε μεταμόσχευση μαλλιών ή κάποιου είδους θεραπεία;

Δύο απλές επιλογές. Να επικοινωνήσει μαζί μας με ένα τηλεφώνημα ή ένα email για να ορίσουμε μια δωρεάν συνάντηση και να βρούμε την κατάλληλη λύση που επιθυμεί. Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να είναι αρκετή μια θεραπεία, υπάρχουν άλλες που εμπίπτουν σε κάποια τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών.

Ο ενδιαφερόμενος θα έρθει, θα εξετάσουμε την περίπτωσή του, θα δούμε τι είδους θεραπεία χρήζει και πόσα τριχοθυλάκια έχει ανάγκη η περιοχή από την οποία έχουν πέσει τα μαλλιά. Θα τον συμβουλεύσουμε με τον καλύτερο τρόπο και εκείνος θα αποφασίσει το καλύτερο για τον εαυτό του.

Στις μεταμοσχεύσεις μαλλιών, δεν κάνουμε πειράματα, δεν παίζουμε με τους ανθρώπους.

Υπάρχει «ιδανικός υποψήφιος» για τη μεταμόσχευση μαλλιών;

«Ιδανικός υποψήφιος», όπως λέτε θεωρείται αυτός που διαθέτει μια δότρια περιοχή που είναι σε καλή κατάσταση. Ωστόσο η μεταμόσχευση μαλλιών σήμερα με τον συνδυασμό ιατρικής τεχνολογίας και εμπειρίας των εξειδικευμένων γιατρών μπορεί να αντιμετωπιστεί τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες που παρουσιάζουν πρόβλημα ανδρογενετικής αλωπεκίας.

Από τα στατιστικά στοιχεία προκύπτει ότι η μέση ηλικία τριχόπτωσης και αραίωσης είναι μεταξύ των 35 και των 40, ενώ υπάρχουν σαφείς ενδείξεις και αποδείξεις σε κάποιες περιπτώσεις ότι παράγοντες όπως το άγχος, οι σημερινές συνθήκες ζωής και η κακή διατροφή κάνουν έντονο το πρόβλημα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Τι θα λέγατε σ’ έναν άνθρωπο που επιθυμεί να κάνει μεταμόσχευση μαλλιών; Υπάρχει κάτι στο οποίο πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικός;

Οφείλει να κάνει προσεκτική έρευνα και να καταλήξει στη σωστή επιλογή του γιατρού και της κλινικής όπου θα αναλάβει την μεταμόσχευση. Και αυτό για να μην αντιμετωπίσει προβλήματα που στη συνέχεια μπορεί να είναι ανυπέρβλητα, όπως μόνιμες ουλές οι οποίες να μην είναι δυνατόν να καλυφθούν. Η λάθος επιλογή, εκείνη που δεν έχει σχέση με την εξειδίκευση μπορεί να οδηγήσει αποτελέσματα που είναι είτε φτωχά από αισθητική άποψη, είτε θα είναι ιδιαίτερα άσχημα.

Εσείς έχετε κάποιο μυστικό για την επιτυχία σας;

Στις δικές μας κλινικές ισχύει το τρίπτυχο «αξιοπιστία – εξειδίκευση – τεχνογνωσία». Αυτά τα τρία είναι οι οδηγοί μας και συγχρόνως τα διαβατήρια μας για να μπορούμε να ταξιδεύουμε στον κόσμο την πλαστικής χειρουργικής και της δερματολογίας, βοηθώντας χιλιάδες ανθρώπους μέχρι σήμερα να λύσουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Κάνοντας ομορφότερη της ζωή τους. Μυστικά δεν υπάρχουν. Μόνο δουλειά και εμπειρία που έρχεται με το χρόνο.

Share:

ΚΛΕΙΣΤΕ ΕΝΑ ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Συμπληρώστε την πιο κάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για να κλείσουμε ένα εντελώς δωρεάν διαγνωστικό ραντεβού για εξέταση. Η διάγνωση γίνετε από τον Δρ. Ιωάννη Παπαγγελόπουλο (MD, PhD).