Γυναικεία Τριχόπτωση και Ορμόνες

Αν και η φαλάκρα έχει συνδεθεί στη συλλογική αντίληψη περισσότερο με το αντρικό φύλο, η εμφάνιση τριχόπτωσης στις γυναίκες δεν είναι σε καμία περίπτωση φαινόμενο που μπορεί να χαρακτηριστεί ως σπάνιο.

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις από μία τέτοια κατάσταση μάλιστα είναι πολύ μεγαλύτερες, καθώς τα πλούσια μαλλιά θεωρούνται παραδοσιακά ως σύμβολο θηλυκότητας.

 

Τα αίτια που μπορούν να οδηγήσουν στην απώλεια μαλλιών είναι πολλά και διαφορετικά.

Έχει ωστόσο αποδειχθεί ότι σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό περιπτώσεων η τριχόπτωση συνδέεται με τις ορμόνες.

Στις περιπτώσεις που η ορμονική ισορροπία στο σώμα μίας γυναίκας διαταράσσεται, είναι πολύ πιθανό αυτό να έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια μαλλιών.

Πρόκειται για μία ορμόνη η οποία συνδέεται με το αντρικό φύλο ωστόσο φυσιολογικά παράγεται σε μικρά ποσοστά και στο γυναικείο σώμα.

Η τεστοστερόνη αποτελεί τον πυρήνα της διαδικασίας της τριχόπτωσης καθώς το παράγωγό της διυδροτεστοστερόνη (DHT) ενοχοποιείται για την ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία.

Τα αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης σε μία γυναίκα είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε αύξηση της τριχοφυΐας σε άλλα μέρη του σώματος – στο πρόσωπο για παράδειγμα, και λέπτυνση της τρίχας ή απώλεια μαλλιών.

  • Τα οιστρογόνα δρουν ευεργετικά προστατεύοντας τα μαλλιά από την εκφυλιστική δράση της DHT και βοηθώντας περισσότερα μαλλιά να παραμείνουν στην αναγενή φάση.

    Σύγχρονες έρευνες φαίνεται να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ισορροπία ανάμεσα σε οιστρογόνα και προγεστερόνη έχει ουσιαστικό ρόλο ως προς την ανάπτυξη των μαλλιών και πιθανή διατάραξή της είναι δυνατόν να οδηγήσει στον εκφυλισμό της τρίχας και την τριχόπτωση.

    Αυτός είναι και ο λόγος που τα παραπάνω αποτελέσματα είναι δυνατό να προκύψουν όχι μόνο από την μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων, αλλά και από την υπερβολική αύξησή τους.

    Η διατάραξη της ισορροπίας που έχει ως αποτέλεσμα την περίσσεια των οιστρογόνων μπορεί να προέλθει από διάφορες αιτίες όπως η αύξηση του βάρους, ενδοκρινείς διαταραχές ή φυσιολογικά την περίοδο κοντά στην εμμηνόπαυση.

    Περίοδοι στη ζωή της γυναίκας που είναι πιθανό να εμφανίσει τριχόπτωση

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τα επίπεδα τόσο των οιστρογόνων όσο και της προγεστερόνης είναι ιδιαίτερα υψηλά.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα μαλλιά μιας γυναίκας αυτή την περίοδο να είναι περισσότερο υγιή και πλούσια παρά ποτέ άλλοτε.

Η απότομη πτώση των επιπέδων των παραπάνω ορμονών μετά το τέλος της κύησης οδηγεί σε αυξημένη τριχόπτωση καθώς έχει ως αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των μαλλιών να μπουν στην τελογενή φάση.

Η παραπάνω κατάσταση μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες μέχρι σε κάποιες περιπτώσεις και δύο χρόνια μετά από τη γέννα, είναι ωστόσο φυσιολογική και στην πραγματικότητα το μέρος των μαλλιών που χάνεται είναι το «επιπλέον» κατά τη διάρκεια της κύησης.

Η απώλεια μαλλιών είναι συχνό φαινόμενο κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

Τα επίπεδα των οιστρογόνων που κατά κύριο λόγο παράγονται στις ωοθήκες πέφτουν.

Ωστόσο ένα μικρό μέρος τους συνεχίζει να παράγεται σε άλλα μέρη του σώματος.

Σε αντίθεση με τα οιστρογόνα τα οποία είναι διαθέσιμα από άλλες πηγές, αυτό συμβαίνει για ένα πολύ μικρό ποσοστό προγεστερόνης.

Το παραπάνω γεγονός έχει ως αποτέλεσμα η σχέση ανάμεσα στις δύο ορμόνες να διαταράσσεται.

Αυτό έχει ως πιθανό αποτέλεσμα την απώλεια μαλλιών μαζί με άλλα χαρακτηριστικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Μια άλλη κατάσταση κατά την οποία η ορμόνες στο γυναικείο σώμα βρίσκονται εκτός ισορροπίας είναι το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών.

Για λόγους ο οποίοι ακόμα δεν έχουν εξηγηθεί πλήρως οι ωοθήκες παράγουν ελαφρώς μεγαλύτερη ποσότητα ανδρογόνων από τη φυσιολογική.

Αυτό είναι πιθανό να οδηγήσει σε αυξημένη τριχοφυΐα σε άλλα μέρη του σώματος ή τριχόπτωση.

This site is registered on wpml.org as a development site.