Οι 10 καλύτερες τροφές για να προστατέψετε την υγεία των μαλλιών σας

Οι διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν ολόκληρο τον οργανισμό και το σώμα μας. Δεν θα μπορούσαν λοιπόν να αφήνουν ανέπαφη την εικόνα των μαλλιών μας.

Αν και σαφώς δεν θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για ένα «διατροφικό χάπι» το οποίο με «μαγικό» τρόπο αποκαθιστά τη ζημιά που προκαλείται από τριχόπτωση που οφείλεται σε κληρονομικά αίτια, η ερευνητική πορεία φέρνει στο φως τη σύνδεση των διατροφικών συνηθειών που υιοθετούμε με την υγεία των μαλλιών και σε ορισμένες περιπτώσεις με την απώλειά τους.

Έτσι, σε αρκετές περιπτώσεις ενώ η επιπλέον πρόσληψη συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών δεν είναι δυνατόν να βελτιώσει την εικόνα των μαλλιών, πιθανές ελλείψεις σε αυτά είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε αποχρωματισμό ή τριχόπτωση.

Παράλληλα, σύγχρονα ερευνητικά αποτελέσματα αναδεικνύουν το ρόλο συγκεκριμένων συστατικών και βιταμινών στο μηχανισμό ανάπτυξης της τρίχας.

Ακόμα κι αν το τοπίο δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο για το συγκεκριμένο τρόπο δράσης διαφόρων θρεπτικών συστατικών, αυτό το οποίο μπορεί κανείς να πει με απόλυτη βεβαιότητα είναι ότι μία ισορροπημένη διατροφή σαφώς και έχει θετικές επιπτώσεις στην εικόνα και την υγεία των μαλλιών μας.

Η παρακάτω λίστα περιλαμβάνει τις 10 τροφές που ο καθένας θα πρέπει να εντάξει στη διατροφή του προκειμένου να διασφαλίσει την υγεία των μαλλιών του.

Η λίστα είναι χωρισμένη σε δύο θεματικές. Οι παρακάτω τροφές που δρουν προστατευτικά απέναντι στην τριχόπτωση.

Καρότα

Τα καρότα αποτελούν μία τροφή βάλσαμο για τα μαλλιά καθώς χάρη στην υψηλής ποιότητας βιταμίνη Α που περιέχουν, έχουν σημαντικό ρόλο στο φυσιολογικό κύκλο των κυττάρων του τριχωτού της κεφαλής, συντελώντας στη διατήρηση της υγείας του επιθηλίου.

Η συχνή κατανάλωση καρότων οδηγεί σε πάχυνση της τρίχας δυναμώνοντάς την, προφυλάσσοντας παράλληλα τα μαλλιά από το σπάσιμο και την τριχόπτωση.

Αυγά

Η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη κάνει τα αυγά έναν από τους πλέον σημαντικούς συμμάχους στην υγεία των μαλλιών συντελώντας στην επανόρθωση των κατεστραμμένων μαλλιών και γεμίζοντας τα αποδυναμωμένα σημεία.

Παράλληλα, τα αυγά είναι πολύ καλή πηγή βιοτίνης και βιταμίνης Β12, συστατικών με ευεργετικές ιδιότητες ως προς την υγεία των μαλλιών.

Βρόμη

Η βρώμη έχει ενυδατικά χαρακτηριστικά που προστατεύουν το τριχωτό από την ξηρότητα και τη φαγούρα.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι χρησιμοποιείται σε αρκετά προϊόντα καθαρισμού μαλλιών καθώς κατατάσσεται ανάμεσα στις κορυφαίες τροφές ενάντια στην τριχόπτωση.

Πουλερικά

Όλοι συμφωνούν ότι η έλλειψη πρωτεΐνης είναι δυνατόν να οδηγήσει σε αδύναμα μαλλιά και τριχόπτωση.

Στα πουλερικά μπορεί να βρει κανείς μία πολύ καλή πηγή υψηλής ποιοτικά πρωτεΐνης με ευεργετική δράση για τη συνολική υγεία των μαλλιών.

Σπανάκι

Η πλούσια περιεκτικότητά του σε βιταμίνες Α και C το κατατάσσει σε μία από τις σημαντικότερες τροφές για την υγεία του επιθηλίου της τρίχας.

Συντελεί στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης και προφυλάσσει τα μαλλιά από ένα εύθραυστο και αδύναμο αποτέλεσμα.

Μοσχαρίσιο κρέας

Πρόκειται για μία τροφή απαραίτητη για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα απώλειας μαλλιών χάρη στην υψηλή σε περιεκτικότητα και διατροφική αξία πρωτεΐνη που περιέχει.

Το μοσχαρίσιο κρέας είναι επιπλέον εξαιρετική πηγή σιδήρου και ψευδαργύρου, συστατικών πολύ σημαντικών για τη διασφάλιση της υγείας των μαλλιών.

Σημειώνεται ότι η ανεπάρκεια σε σίδηρο αποτελεί μία από τις σημαντικές αιτίες απώλειας μαλλιών από διατροφικά αίτια.

Προϊόντα ολικής άλεσης

Τα παραπάνω προϊόντα παρουσιάζουν ευεργετικές ιδιότητες για τα μαλλιά χάρη στην περιεκτικότητά τους σε σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Μύδια

Αποτελούν πολύ καλή πηγή ψευδαργύρου, συστατικού με θεμελιώδη αξία για την υγεία των μαλλιών καθώς συντελεί στην ανακύκλωση των τριχών.

Φασόλια

Από όλα τα είδη φασολιών είναι τα κόκκινα φασόλια και τα μαυρομάτικα εκείνα που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη σημασία για την υγεία των μαλλιών και την πρόληψη της τριχόπτωσης, παρέχοντας μία σειρά αμινοξέων που συντελούν στα παραπάνω αποτελέσματα.

Επιπλέον είναι καλές πηγές σιδήρου, ψευδάργυρου και βιοτίνης.

Καρύδια

Τα καρύδια είναι μία από τις πλέον σημαντικές τροφές για την υγεία των μαλλιών.

Σε πολλές περιπτώσεις συνίσταται ακόμα και η καθημερινή τους κατανάλωση καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β6, Β9).

Leave a comment

This site is registered on wpml.org as a development site.