Είδη Γυναικείας Τριχόπτωσης

Θεραπείες Τριχόπτωσης

Αν και η τριχόπτωση έχει σε μεγάλο βαθμό συνδεθεί με το ανδρικό φύλο, στην πραγματικότητα απασχολεί τις γυναίκες σε ένα ποσοστό της τάξης του 40%.

Παρά το γεγονός ότι συγκριτικά με τους άνδρες είναι πιο σπάνια, η ψυχολογική επίδραση της απώλειας μαλλιών σε μία γυναίκα είναι σαφώς μεγαλύτερη καθώς πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό άμεσα συνδεδεμένο με τη θηλυκότητα.

Στην πραγματικότητα τα περισσότερα είδη τριχόπτωσης – είτε μιλάμε για ανδρική είτε για γυναικεία – έρχονται ως αποτέλεσμα κάποιας ανισορροπίας στον οργανισμό μας. Αυτό είναι κάτι που αφορά ορμονικές διαταραχές, ασθένειες ή άλλες συνθήκες όπως ελλείψεις σε σημαντικά διατροφικά συστατικά.

Τα είδη της γυναικείας τριχόπτωσης δεν διαφέρουν από αυτά της ανδρικής σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο παρουσιάζουν κάποιες διαφοροποιήσεις.

Τα κυριότερα είδη γυναικείας τριχόπτωσης παρατίθενται παρακάτω.

Η ανδρογενετική αλωπεκία στις γυναίκες έρχεται ως αποτέλεσμα της δράσης των ανδρογόνων και συνηθέστερα- χωρίς ωστόσο αυτό να είναι απόλυτο- συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα σε αυτά.

Εμφανίζεται πιο σπάνια στο γυναικείο πληθυσμό καθώς, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στους άντρες, για να κληρονομηθεί η προδιάθεση θα πρέπει να πάσχουν και οι δύο γονείς.

Η εξελικτική πορεία της πάθησης διαφέρει από αυτή που ακολουθεί το ανδρικό πρότυπο.

Οι γυναίκες που πάσχουν από ανδρογενετική αλωπεκία σπάνια εμφανίζουν φαλάκρα, η τριχόπτωση δεν επικεντρώνεται συνήθως σε συγκεκριμένες περιοχές (αντίθετα είναι διάχυτη), ενώ η μετωπιαία γραμμή μένει αμετάβλητη.

Η εξέλιξη του ανδρικού τύπου τριχόπτωσης στις γυναίκες περιγράφεται με τα τρία στάδια της κλίμακας Ludwig.

 • Μορφή διάχυτης αλωπεκίας κατά την οποία τα μαλλιά μεταβαίνουν από τη φάση της αναγένεσης ή της καταγένεσης κατευθείαν στη φάση της τελογένεσης κατά την οποία και πραγματοποιείται η απόπτωση της τρίχας.

  Τα αίτια για μία τέτοιου είδους τριχόπτωση μπορεί να ποικίλουν καθώς αυτή είναι δυνατό να προκαλείται είτε από ενδοκρινείς παράγοντες, είτε από κάποια φάρμακα ή χημικές ουσίες, είτε από προβλήματα που σχετίζονται με τη διατροφή ή το μεταβολισμό.

  Συγκεκριμένα για τις γυναίκες, η αλωπεκία αυτής της μορφής συνδέεται με τη λήψη αντισυλληπτικών αλλά και με την περίοδο μετά το τέλος της εγκυμοσύνης.

  Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις το αποτέλεσμα της τριχόπτωσης είναι αναστρέψιμο. Στην πρώτη περίπτωση οι ανεπιθύμητες για τα μαλλιά παρενέργειες παύουν να υφίστανται μετά τη διακοπή των χαπιών.

  Στη δεύτερη περίπτωση η τριχόπτωση θεωρείται φυσιολογική καθώς κατά τη διάρκεια της κύησης πολλά τριχοθυλάκια είναι στη φάση της ανάπτυξης εξαιτίας των υψηλών επιπέδων σε οιστρογόνα. Μετά από κάποιο διάστημα η τριχόπτωση σταματάει και η κατάσταση επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα.

  Αυτό το οποίο πρέπει απαραίτητα να λάβει υπόψη του κανείς είναι ότι η παραπάνω μορφή αλωπεκίας στις γυναίκες έχει αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με την ανδρογενετική αλωπεκία σε σχέση με την εικόνα που παρουσιάζει.

  Αυτό δυσκολεύει τη διάκρισή της από την ανδρογενετική αλωπεκία, με αποτέλεσμα να πρέπει ο ασθενείς να προβεί σε ορισμένες εξετάσεις προκειμένου να δοθεί ακριβής διάγνωση.

Είδος τριχόπτωσης το οποίο προκαλείται όταν με οποιονδήποτε τρόπο μειώνεται η μιτωτική ή μεταβολική λειτουργία των θυλάκων της τρίχας.

Πρόκειται για το είδος εκείνο της τριχόπτωσης το οποίο συνδέεται με τη χημειοθεραπεία κατά την οποία και επηρεάζεται το 90% των μαλλιών.

Στη μεγάλη πλειονότητα των ασθενών το αποτέλεσμα είναι αναστρέψιμο μετά το πέρας των θεραπειών, καθώς και την έκθεση σε ακτινοβολία.

Προκαλείται από το τράβηγμα των μαλλιών εξαιτίας στιλιστικών επιλογών όπως η αλογοουρά ή τα extensions το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να προκαλείται τραύμα στα τριχοθυλάκια.

Πρόκειται για μία κατάσταση η οποία είναι αναστρέψιμη αν γίνει αντιληπτή εγκαίρως.

Σπανιότερες μορφές τριχόπτωσης που απαντούν στις γυναίκες αλλά και στους άνδρες είναι η γυποειδής αλωπεκία, τριχόπτωση που οφείλεται σε μικροβιακές λοιμώξεις, δερματοπάθειες ή νεοπλασίες του δέρματος.

Τριχόπτωση επίσης μπορεί να προκληθεί από εξωτερικούς παράγοντες, όπως τραύματα και εγκαύματα.

Leave a comment

This site is registered on wpml.org as a development site.