Τύποι γυναικείας τριχόπτωσης
Αν και η τριχόπτωση συνδέεται κυρίως με το ανδρικό φύλο, επηρεάζει τις γυναίκες σε ποσοστό 40%.
Παρά το γεγονός ότι είναι πιο σπάνια στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες, ο ψυχολογικός αντίκτυπος της τριχόπτωσης στις γυναίκες είναι σαφώς μεγαλύτερος, καθώς αποτελεί χαρακτηριστικό που συνδέεται άμεσα με τη θηλυκότητα.
Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι τύποι τριχόπτωσης – είτε πρόκειται για άνδρες είτε για γυναίκες – είναι αποτέλεσμα κάποιου ανισόρροπου παράγοντα στο σώμα μας. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές, ασθένειες ή άλλες καταστάσεις, όπως η έλλειψη σημαντικών θρεπτικών στοιχείων.
Οι τύποι γυναικείας τριχόπτωσης δεν διαφέρουν σε πολλές περιπτώσεις από αυτούς των ανδρών, ωστόσο παρουσιάζουν κάποιες παραλλαγές.
Οι βασικοί τύποι γυναικείας τριχόπτωσης αναφέρονται παρακάτω.
Ανδρογενετική Αλωπεκία (γυναικείου τύπου)
Η ανδρογενετική αλωπεκία στις γυναίκες είναι αποτέλεσμα της δράσης των ανδρογόνων και συνδέεται πιο συχνά – αλλά όχι απαραίτητα – με αυξημένα επίπεδα αυτών.
Εμφανίζεται πιο σπάνια στον γυναικείο πληθυσμό, καθώς, σε αντίθεση με τους άνδρες, η κληρονομική προδιάθεση απαιτεί να επηρεάζονται και οι δύο γονείς.
Η εξελικτική πορεία της κατάστασης διαφέρει από αυτήν που ακολουθείται στον ανδρικό τύπο.
Οι γυναίκες που πάσχουν από ανδρογενετική αλωπεκία σπάνια παρουσιάζουν πλήρη φαλάκρα. Η τριχόπτωση δεν επικεντρώνεται συνήθως σε συγκεκριμένες περιοχές (είναι διάχυτη), ενώ η μετωπιαία γραμμή παραμένει αμετάβλητη.
Η εξέλιξη της ανδρογενετικής αλωπεκίας στις γυναίκες περιγράφεται από τα τρία στάδια της κλίμακας Ludwig.
Τελογενής Εκροή
Πρόκειται για έναν τύπο διάχυτης αλωπεκίας όπου οι τρίχες περνούν από τη φάση της αναγέννησης ή της καταγένεσης κατευθείαν στη φάση της τελογένεσης, κατά την οποία πέφτουν.
Οι αιτίες για αυτόν τον τύπο τριχόπτωσης μπορεί να είναι ποικίλες, καθώς μπορεί να οφείλεται σε ενδοκρινικούς παράγοντες, φαρμακευτική αγωγή ή χημικές ουσίες, ή προβλήματα που σχετίζονται με τη διατροφή ή τον μεταβολισμό.
Ειδικά στις γυναίκες, αυτός ο τύπος αλωπεκίας συνδέεται με τη χρήση αντισυλληπτικών και την περίοδο μετά την εγκυμοσύνη.
Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις, η τριχόπτωση είναι αναστρέψιμη. Στην πρώτη περίπτωση, τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα στα μαλλιά παύουν μετά τη διακοπή της χρήσης των χαπιών.
Στη δεύτερη περίπτωση, η τριχόπτωση θεωρείται φυσιολογική, καθώς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πολλά θυλάκια παραμένουν στη φάση ανάπτυξης λόγω των υψηλών επιπέδων οιστρογόνων. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, η τριχόπτωση σταματά και η κατάσταση επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα.
Αναγενής Εκροή
Ένας τύπος τριχόπτωσης που προκαλείται όταν η μιτωτική ή μεταβολική λειτουργία των θυλάκων μειώνεται με οποιονδήποτε τρόπο.
Αυτός ο τύπος τριχόπτωσης συνδέεται με τη χημειοθεραπεία, όπου επηρεάζεται το 90% των μαλλιών.
Στη μεγάλη πλειονότητα των ασθενών, το αποτέλεσμα είναι αναστρέψιμο μετά το τέλος των θεραπειών, καθώς και μετά την έκθεση σε ακτινοβολία.
Τραυματική Αλωπεκία
Προκαλείται από το τράβηγμα των μαλλιών λόγω επιλογών styling, όπως αλογοουρές ή extensions, που οδηγούν σε τραυματισμό των θυλάκων.
Αυτή η κατάσταση είναι αναστρέψιμη εάν διαγνωστεί έγκαιρα.
Άλλες Μορφές Τριχόπτωσης
Σπανιότερες μορφές τριχόπτωσης που εμφανίζονται τόσο σε γυναίκες όσο και σε άνδρες είναι η γυροειδής αλωπεκία, η τριχόπτωση λόγω μικροβιακών λοιμώξεων, δερματολογικών παθήσεων ή νεοπλασμάτων του δέρματος.
Η Αλήθεια
Η τριχόπτωση μπορεί επίσης να προκληθεί από εξωτερικούς παράγοντες, όπως τραύματα και εγκαύματα.