Ανδρική Αλωπεκία. Ποια είναι τα αίτια;
Η τριχόπτωση (αλωπεκία) μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, μερικές φορές μόνιμους και μερικές φορές παροδικούς.
Το στρες, οι κακές διατροφικές συνήθειες, η φαρμακευτική αγωγή ή ορισμένες καταστάσεις όπως αναιμία, θυρεοειδικές ή δερματολογικές παθήσεις μπορούν να οδηγήσουν σε τριχόπτωση.
Ανδρογενετική Αλωπεκία
Η πιο κοινή μορφή φαλάκρας στους άνδρες είναι η ανδρογενετική αλωπεκία, η οποία αντιπροσωπεύει το 95% των περιπτώσεων. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί και στις γυναίκες, με κάποιες παραλλαγές και σε μικρότερο – αν και όχι αμελητέο – ποσοστό. Σε αντίθεση με άλλες μορφές τριχόπτωσης, η ανδρογενετική αλωπεκία δεν σχετίζεται με φλεγμονές ή ουλές.
Η εμφάνιση και η εξέλιξη της κατάστασης είναι σταδιακή και εκδηλώνεται κυκλικά με περιόδους έξαρσης και ύφεσης, ενώ περιλαμβάνει τόσο μείωση της πυκνότητας όσο και της ποσότητας των τριχών.
Αρχικά, η αραίωση εμφανίζεται στην περιοχή του μετώπου και προχωρά προς το μπροστινό, το πάνω και το άνω μέρος του τριχωτού της κεφαλής. Οι ινιακές (πίσω) και οι κροταφικές (πλάγιες) περιοχές παραμένουν ως επί το πλείστον ανεπηρέαστες.
Φυσιολογικός Κύκλος Ανάπτυξης Μαλλιών
Ένας ενήλικας έχει περίπου 100.000 έως 150.000 τρίχες, οι οποίες ανανεώνονται με διαφορετικούς ρυθμούς βάσει του κύκλου ανάπτυξης μαλλιών, ο οποίος περιλαμβάνει τρεις φάσεις:
Φάση Ανάπτυξης ή Αναγέννησης (Anagen Phase)
Διαρκεί 2 έως 6 χρόνια. Τα τριχοθυλάκια βρίσκονται βαθιά στο δέρμα, παράγοντας πυκνές, έντονα χρωματισμένες τρίχες που μεγαλώνουν με σταθερό ρυθμό καθημερινά. Κανονικά, το μεγαλύτερο ποσοστό των τριχών – περίπου 85% – βρίσκεται σε αυτή τη φάση.
Καταγενής Φάση (Catagen Phase)
Πρόκειται για μια ενδιάμεση φάση κατά την οποία οι τρίχες προετοιμάζονται για απόπτωση με τη συρρίκνωση των τριχοθυλακίων. Περίπου το 1 έως 2% των τριχών βρίσκεται σε αυτή τη φάση, η οποία διαρκεί 2 εβδομάδες.
Τελογενής Φάση (Telogen Phase)
Διαρκεί περίπου 3 έως 4 μήνες. Η ανάπτυξη των τριχών σταματά μέχρι τελικά να πέσουν.
Σύμφωνα με τον παραπάνω κύκλο, η καθημερινή απώλεια 100 έως 150 τριχών θεωρείται φυσιολογική. Αν όμως αυτή η απώλεια είναι μεγαλύτερη και διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορούμε να μιλήσουμε για τριχόπτωση.
Αιτίες Ανδρογενετικής Αλωπεκίας
Η ανδρογενετική αλωπεκία οφείλεται σε μια γενετικά καθορισμένη αυξημένη ευαισθησία της ρίζας της τρίχας στην ορμόνη διυδροτεστοστερόνη (DHT), η οποία επιδεινώνεται με την πάροδο της ηλικίας.
Τρεις Βασικές Αιτίες
1. Γενετική Προδιάθεση – Κληρονομικότητα
Η γενετική προδιάθεση αποτελεί ισχυρό παράγοντα για την εμφάνιση της ανδρογενετικής αλωπεκίας, αν και δεν είναι απόλυτο ότι όλοι όσοι έχουν αυτή την προδιάθεση θα αναπτύξουν τελικά την πάθηση.
2. Ανδρογόνα – Ο ρόλος της DHT
Η ανδρογενετική αλωπεκία προκύπτει από την επίδραση της ορμόνης διυδροτεστοστερόνης (DHT), η οποία μειώνει τη διάρκεια της φάσης αναγέννησης, προκαλώντας εκφύλιση των τριχοθυλακίων.
3. Βιολογική Ωρίμανση
Με τη φυσική διαδικασία της γήρανσης, η τρίχα εξασθενεί και η ανάπτυξή της μειώνεται, επιδεινώνοντας την τριχόπτωση.
Η ανδρογενετική αλωπεκία δεν αποτελεί φυσιολογικό αποτέλεσμα της γήρανσης, αλλά η γήρανση λειτουργεί καταλυτικά όταν συνυπάρχουν και άλλοι παράγοντες.